Compressiekousen tijdens hardlopen - Hiphardlopen.nl
Compressiekousen ja of nee

Compressiekousen ja of nee

1 reactie minuten lezen

Compressiekousen dragen?

Heb jij een beroep waarbij je lang op de been bent? Verpleegkundigen, barpersoneel, kapsters etc. staan hele dagen. Het dragen van kousen met compressie kan helpen bij het voorkomen van spataders en vermoeide benen.

Compressiekousen bij hardlopen

Hardloop compressiekousen zijn niet alleen mooi om te zien maar zijn ook super functioneel. Het dragen van compressie sokken tijdens én na je hardloopsessie helpt spierpijn en shinsplints voorkomen.

Wanneer compressiekousen dragen bij hardlopen

Je kan compressiekousen voor hardlopen aanschaffen als je veel last hebt van spierpijn na het lopen, of als je pijn krijgt aan je schenen. Verder zijn er veel hardlopers die de stevigheid van hardloop compressiekousen prettig vinden tijdens het lopen. Ook voor wandelen, tijdens een vliegreis of staand werken worden compressiekousen veel gebruikt.

Wat kosten hardloop compressiekousen

De kosten van compressiekousen is erg merk gebonden maar ook de mate van compressie (drukverdeling) doet iets met de prijs.
Bijvoorbeeld:

  • Stox compressiekousen hebben 23-32 mmHg compressie en kosten € 44,95
  • Herzog compressiekousen hebben 23-30 mmHg compressie en kosten tussen de € 42,95 en € 45,00 (afhankelijk van de aanbieder).
  • Newzill compressiekousen hebben 20-30 mmHg compressie en kosten € 24,95

Welke compressie (drukverdeling) voor jou prettig draagt en helpt tegen jouw klachten is heel persoonlijk.

Werking compressiekousen

Compressiekousen voeren een druk (degressieve compressie) uit op je been waardoor het bloed gemakkelijker van je voeten naar je hart stroomt. De elastische kousen steunen daarnaast kritieke spieren en pezen, hierdoor werken hardloop compressiekousen preventief om de kuitspieren bij de landing tijdens het hardlopen beter bij elkaar te houden. Dit zorgt voor minder trekkrachten aan de achillespees en het scheenbeenvlies. Compressie kan helpen bij het herstel van een blessure door de doorbloeding in de kuitspieren te verbeteren.

Heb je baat bij het dragen van compressiekousen

Gezien het aantal mensen dat compressiekousen tijdens het hardlopen, wandelen en werken draagt, ja. Of het jou helpt kan je alleen zelf testen.

Welke compressiekousen kopen

Ook in het geval van compressiekousen geldt “de keuze is reuze”. Je ziet door de bomen het bos niet meer.

Het is erg persoonsafhankelijk, ben je op zoek naar een hele strakke kous, dan ga je voor Herzog of Stox. Vind je deze te strak, ook dat kan, dan kan je prima uit de voeten met bijvoorbeeld Newzill.

Kies in ieder geval voor een goede kous, die past bij jou als gebruiker! Goede kousen gaan lang mee en bieden jou de compressie die je nodig hebt. Goedkoop is veelal duurkoop.

Hoe trek je compressiekousen makkelijk aan?

Het aan- en uittrekken van compressiekousen is een vak apart, veel gebruikers vinden dit lastig. Hiervoor hebben we echter wel een trucje.

  • Steek je hand in de kous en pak deze vast ter hoogte van de hak.
  • Trek de hak omhoog door de kous totdat alleen de voet nog in de kous zit.
  • Steek je voet in het voet gedeelte van de kous tot over de hak.
  • Nu kan je de schacht van de kous omhoog trekken tot net boven de kuit (niet verder uitrekken!) Wrijf nog even stevig met beide handen over de kous heen voor een mooie verdeling over de kuit.

Hoe moet je compressiekousen wassen

Het beste was je de compressiekousen hardlopen na elk gebruik, in een waszakje zodat er geen ladders in komen door bijv. haakjes van je sport BH (of die van je vrouw). Maximaal op 30 graden in de wasmachine, klein beetje wasmiddel en een scheut azijn. Gebruik vooral GEEN wasverzachter. Compressiekousen kunnen ook niet in de wasdroger.

Mijn eigen ervaringen met compressiekousen hardlopen

Zelf heb ik enorm veel last gehad van shinsplints en ben ik ook gestart met de zoektocht naar geschikte compressiekousen. Ik ben gestart met de Herzog compressiekousen omdat mijn vriendinnen die gebruikten. Met deze kousen heb ik 1x gelopen en die waren mij te strak. De tubes heb ik ook nog geprobeerd maar ook die waren voor mij niet de oplossing.

Toen kwamen de Stox op de markt, mooie kleuren dus mijn aandacht was getrokken, eerlijk is eerlijk. De dikkere kousen waren geen match voor mij, de zomer editie vond ik een periode wel aardig zitten. Uiteindelijk ook weer te strak.

Bij het overnemen van Hiphardlopen, kwamen de Newzill kousen op mijn pad (die zaten in de voorraad) dus die ben ik gaan testen. De gedoseerde compressie (net even iets minder dan de Herzog en de Stox) gaven mij precies voldoende steun en meer comfort tijdens het lopen.

Ik draag ondertussen alleen nog compressiekousen als mijn benen dit echt nodig hebben. Het liefst loop ik nog steeds zonder. Compressiesokken draag ik wel graag, die geven mijn voeten net even extra steun tijdens het lopen.

Hopelijk heb je iets aan deze uiteenzetting.

Keep on running.

Groet,

Marie-José

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Compressiekousen ja of nee"Laat een reactie achter
HH
Han HollandGeplaatst op 10/17/2023

Vind het opzich wel lekker met compressie kousen ..alleen de artikelen lezende dat ze zouden helpen blessures of betere bloedsomloop te stimuleren is een verkoop praatje dat doen aldus de onderzoekers van de diverse universiteiten. Ik loop al 40 jaar zonder .draag ze af en toe .

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hardloopshop dames en heren hardloopkleding
Categorieën
NIEUWSHOPPEN MERKENOUTLETSPORTIEVE CADEAUTIPS VOOR ELKE GELEGENHEIDOVER ONSBlogKlantenserviceMijn account