Hoofdpijn na hardlopen of sporten? - Hiphardlopen.nl
Hoofdpijn na hardlopen / sporten?

Hoofdpijn na hardlopen / sporten?

0 reactie minuten lezen

Regelmatig hoofdpijn na hardlopen?

Sommige hardlopers hebben na een training regelmatig last van hoofdpijn. Heel vervelend en het kan zijn dat jij je hier zorgen over maakt. Het is te eenvoudig om te zeggen dat dit niet nodig is.

Je bent echter niet de enige en er zijn voor de hand liggende oorzaken die je eens nader kan bekijken. Mogelijk is één of meerdere van deze oorzaken de veroorzaker van jouw probleem.

Mogelijke oorzaken van hoofdpijn na het sporten

 • Een te hoge spierspanning.
  Een te hoge spierspanning kan het gevolg zijn van een slechte loophouding. Dit pas je niet zo eenvoudig aan. Mogelijk kan je een keer loopscholing volgen waarbij je specifiek op jou gerichte tips krijgt m.b.t. een betere loophouding.
  Zelf heb ik veel baat gehad bij de loopscholingssessies van Activations maar mogelijk heb je een goede loopgroep met trainer in jouw omgeving?  

 • Fel zonlicht
  Als de zon fel schijnt tijdens je loopsessie ga je knijpen met je ogen. Wist je dat direct zonlicht schadelijk is voor je ogen. Daarnaast kan je er hoofdpijn van krijgen.
  Dit probleem los je makkelijk op door met een hardlooppet of hardloopzonnebril te lopen als de zon schijnt.
  Hoofdpijn na hardlopen in de felle zon

 • Je doorbloeding is te sterk
  Door de inspanning tijdens je training zetten je bloedvaten uit, dit kan een verhoogde druk in je hersenen kan opleveren waardoor je hoofdpijn krijgt.

 • Uitdroging
  Het kan zijn dat je denkt dat je genoeg hebt gedronken, genoeg drinken begint echter al een paar dagen voor je run. Als je een aantal dagen voorafgaand aan je hardloopsessie slecht gedronken hebt, kan je daar tijdens je hardlopen last van krijgen. Als je dorst krijgt ben je feitelijk al te laat. Dus drink elke dag voldoende water. Naast voldoende drinken kan je ook letten op het eten van voldoende groenten en fruit (deze bevatten ook veel vocht).

Hoofdpijn na hardlopen? denk om je vocht balans

 • Slechte elektrolytenbalans
  Tijdens warm weer, na een lange duurloop of bij overmatig transpireren kan een slechte elektrolytenbalans ontstaan. Als je zweet verlies je natrium, kalium, magnesium en calcium. Elektrolyten zijn essentieel voor het reguleren van je vochthuishouding en het functioneren van zenuwen en spieren. Je kan deze mineralen op peil houden door rekening te houden met je voeding. Vul in ieder geval je bidon niet alleen met water maar doe er een schep elektrolytenpoeder bij, hiermee vul je tijdens je hardloopsessie meteen je elektrolytenbalans aan.
  Tip: kokoswater zit bomvol elektrolyten én is een ultieme dorstlesser.
  Voedingsmiddelen met een hoog percentage elektrolyten

 • Een laag bloedsuikergehalte
  Een in de laatste twee uur voor je hardloopsessie een kleine maaltijd (een mix van koolhydraten, vetten en eiwitten, bijv. een boterham met pindakaas. Drink hierbij water of een sportdrank). Het beste een je ook iets in de eerste twintig minuten na je training. Heb je nog geen trek? Neem dan een eiwitshake of magere chocolademelk.

Lijkt het er niet op dat één of meerdere van bovenstaande oorzaken op jou van toepassing zijn, dan kan je het beste overleggen met je huisarts wat de oorzaak van jouw hoofdpijn kan zijn. Bij twijfel altijd je huisarts raadplegen. Je hebt maar één gezondheid, ben daar zuinig op.

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Hoofdpijn na hardlopen / sporten?"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hardloopshop dames en heren hardloopkleding
Categorieën
NIEUWSHOPPEN MERKENOUTLETSPORTIEVE CADEAUTIPS VOOR ELKE GELEGENHEIDOVER ONSBlogKlantenserviceMijn account