Veilig hardlopen in het donker | zorg dat je opvalt - Hiphardlopen.nl
Veilig hardlopen in het donker

Veilig hardlopen in het donker

0 reactie minuten lezen

Loop jij veilig hard in het donker

De dagen worden korter en de wintertijd is alweer ingegaan. Voor veel hardlopers betekent dit hardlopen in het donker. 

Het is belangrijk dat iedereen jou kan zien als jij in het donker aan het hardlopen bent. Daarnaast is het ook prettig dat jij je weg kunt vinden als je buiten de bebouwde kom loopt of bijv. in een bos. 

Hardloopverlichting, ga goed voorbereid op pad

Check voor vertrek of je verlichting het nog goed doet, of je accu opgeladen is of dat je batterijen mogelijk vervangen moeten worden. Halverwege je run er achter komen dat je licht het toch niet doet is niet praktisch en zelfs gevaarlijk. Ga jij hardlopen in het donker, bereid je dan goed voor.

Hardlopen op goed verlichte plekken

De omgeving waarin je gaat lopen is bepalend voor de hardloopverlichting die je nodig hebt tijdens je training.  Loop je in de stad of dorp en op goed verlichte plekken met veel verkeer, dan kies je voor hardloop verlichting waarmee je goed gezien wordt. Dit hoeft niet persé groot licht te zijn, omdat het pad waar je loopt al goed verlicht is. Met een reflectie hesje, arm verlichting (al dan niet knipperend) kom je al een heel eind.

Hardlopen in het donker buiten de bebouwde kom

Loop je buiten de bebouwde kom, op een onbeschermde route, zorg dan voor een goed reflecterende kleding, een reflectie LED vest en zo mogelijk een run light of een hoofdlamp. Loop jij graag midden in de nacht of op de vroege morgen, dan biedt een hoofdlamp een goede lichtbundel en wordt je pad goed verlicht. Zo ga je veilig op pad. 

Hardlopen in het donker met je hond?

Neem jij ook je hond mee tijdens jouw hardlooprondje als het donker is? Verlicht dan ook jouw hond goed. Met een verlichte halsband vallen jullie dubbel zo goed op en wordt jouw trouwe viervoeter niet over het hoofd gezien.

Je weg verlichten tijdens het hardlopen

Met een run light (deze draag je voor je borst en heeft ook een achterlicht) of een hoofdlamp zie je, naast dat je opvalt, goed wat er om je geen gebeurt en je verlicht de weg voor je. Dit voorkomt dat je struikelt over een opstaande stoeptegel of als je in het bos rent, een boomwortel.

 

8 tips om ook tijdens de komende donkere maanden veilig hard te lopen in het donker.

8 tips voor veilig hardlopen in het donker

 1. Maak zoveel mogelijk gebruik van reflecterend materiaal
  Kies voor je training in het donker bij voorkeur opvallende, felle en reflecterende hardloopkleding! Neem draagbare LED verlichting mee (een reflectievest, LED vest, armbanden met lampjes etc.)

 2. Loop in de tegenstelde richting
  Heeft jou route geen verlichte paden? Loop dan integengestelde richting, zodat je het overige verkeer aan ziet komen. Dit maakt het voor jou makkelijker om tijdig te reageren op naderende auto's. 

 3. Kies ervoor om te lopen zonder muziek
  Door het dragen van oortjes (ook als deze draadloos zijn) of een hoofdtelefoon, hoor je het verkeer om je heen niet goed naderen. 
  Kies je er toch voor om met muziek te lopen, kies dan voor een hoofdtelefoon die het omgevingsgeluid niet dempt. Bijvoorbeeld Aftershokz draag je niet in je oren maar er voor, zodat je omgevingsgeluiden nog steeds goed kunt horen. 

 4. Bepaal vooraf je route
  Zo weet je voor vertrek wat je kan verwachten tijdens je training. Advies: loop zoveel mogelijk op verlichte paden en wegen, bij voorkeur voet- of fietspaden. Stem je verlichting af op de route die je gaat lopen. Ga je buiten de bebouwde kom lopen of in het bos; zorg dan naast de verlichting voor je zichtbaarheid in het verkeer, ook voor verlichting dat je pad verlicht.

 5. Loop een voor jou bekende route
  Als je een voor jou bekende route loopt, weet je waar de gevaarlijke kruispunten en oversteekplaatsen zijn, waar oneffenheden zijn, helemaal bij hardlopen in het donker. Hiermee voorkom je onnodige blessures en weet je waar je extra moet opletten. 

 6. Laat iemand weten dat je gaat lopen
  Ga jij op een vroege ochtendloop of juist een training op de late avond? Laat iemand, familie of vriend weten dat jij enige tijd onderweg bent voor een hardlooptraining. Sla een training op afgelegen plekken op deze tijdstippen even over. Hiermee kan je vervelende situaties voorkomen. 
  Zelf zet ik graag mijn baken van Strava aan zodat mijn partner kan zien waar ik loop.

 7. Neem altijd NAW mee
  Het is belangrijk om enige vorm van identificatie bij je te hebben. In een ernstige situatie is het belangrijk dat men snel kan uitvinden wie jij bent. Een briefje met je gegevens of bijvoorbeeld een ICE-tag. Zelf heb ik een armband (van ICE-tag) met al mijn gegevens en noodnummer erop. Je gegevens opslaan op je smartphone kan natuurlijk ook prima maar die moet je dan wel meenemen.

  Uit ervaring weet ik dat het inschakelen van je valdetectie op bijv. een Garmin horloge ook goed kan werken. Mocht jou iets overkomen onderweg, dan wordt jouw contactpersoon hiervan op de hoogte gesteld, inclusief de coördinaten van de plek waar jij je bevindt.

 8. Loop samen met iemand
  Samen lopen is allereerst gezellig maar het biedt nog een aantal voordelen.
  Een groep lopers valt, door de hoeveelheid verlichting, meer op in het donker dan één hardloper alleen. Daarnaast loop je minder risico dat je lastig gevallen wordt als je met meerdere mensen bent, hardlopen met je hond werkt hier ook goed voor, vergeet in dat geval niet om je hond ook goed te verlichten. 
  Het is niet altijd mogelijk om met iemand samen te lopen. 

Hopelijk heb je hiermee voldoende tips om veilig hard te lopen in het donker. Nieuwe tips zijn altijd welkom. Laat ze in je reactie achter onder deze blog.

 

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Veilig hardlopen in het donker"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hardloopshop dames en heren hardloopkleding
Categorieën
NIEUWSHOPPEN MERKENOUTLETSPORTIEVE CADEAUTIPS VOOR ELKE GELEGENHEIDOVER ONSBlogKlantenserviceMijn account