Blog Eerlijke productie en oog voor het milieu - Hiphardlopen.nl
Hardlopen met oog voor eerlijke productie en het milieu

Hardlopen met oog voor eerlijke productie en het milieu

0 reactie minuten lezen

Hardlopen in duurzame sportkleding?

We lopen allemaal graag en vaak hard en het liefst natuurlijk in betaalbare, functionele en hoge kwaliteit sportkleding. Waar komt jouw sportkleding vandaan, waar is het van gemaakt en wie heeft er aan gewerkt? Vraag jij je dat wel eens af? Natuurlijk zijn er mensen die het óf niet uitmaakt óf die alleen naar hun portemonnee kijken en hopen dat het wel goed zit. Gelukkig zijn er echter ook veel sporters die zich dit wel afvragen. 

 

Sweatshops en hardloopkleding

Wikipedia: een laatdunkende term om een soort van productie-instellingen te omschrijven waar sprake is van slavernij, of het er sterk de schijn van heeft. In de praktijk gaat het vaak om hokken en schuren waarin tegen weinig kosten met name kleding gemaakt wordt.

Iedereen kent de hartverscheurende beelden van 'sweatshops' waar voor extreem lage inkomens, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, lange dagen gewerkt wordt, vaak ook door kinderen. 

Het gaat hier veelal om kleding waaronder ook sportkleding. 

No naming and shaming, dus de merktekens hebben we uit het plaatje verwijderd!

 

Zijn alleen de merken, die gebruik maken van Sweatshops, fout?

Natuurlijk zijn deze merken zo fout als het maar kan. Zij verkopen hun producten tegen enorme prijzen en maken, door het voor nagenoeg niets te laten produceren, enorme winsten. Pure zelfverrijking over de ruggen van mensen die geen andere keus hebben. Deze merken kunnen natuurlijk best een betere prijs betalen voor de fabricage van hun producten en met minder winst genoegen nemen.

Wij als klant kopen deze merken, met of zonder de wetenschap waar het product vandaan komt, misschien moeten we ons daar wat vaker in verdiepen? Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik dit ook niet consequent doe. 

Sportkleding uit China

De laatste jaren is ook een ander fenomeen sterk in opkomst. Wie kent ze niet; de goedkope internet aanbieders van artikelen die je bijna voor niets kan kopen, de artikelen komen veelal uit China en zelfs de verzendkosten zijn bijna nihil. Hoe kunnen ze het er voor maken........ Nou, wat denk je? 

Facebook en Instagram aanbieders (China)

Helaas constateren we dat het ook wel heel lastig gemaakt wordt om het kaf van het koren te onderscheiden. Met name op Instagram en Facebook zien wij regelmatig reclame van online sportkleding aanbieders die, als je even verder zoekt, broeken van deze, niet nader te noemen, Chinese sites aanbieden, natuurlijk wel met een behoorlijke prijs die aangeboden wordt als SALE! Je wordt helaas te vaak bedonderd waar je bij staat.

Iedereen is natuurlijk vrij om daar te shoppen waar hij/zij wil shoppen.

 

Wij maken ons er bijna allemaal wel eens schuldig aan. Vaak is het zo dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat dit dan ook het geval is! 

Mensen willen graag mooie kleding en dito sportkleding én niet iedereen heeft de middelen om de hoofdprijs te betalen.

 

Hardloopkleding en eerlijke prijzen

Gelukkig zijn er bedrijven die sportkleding laten maken in eigen land, tegen eerlijke prijzen of in landen met lagere lonen maar waarbij wel gelet wordt op de arbeidsomstandigheden van diegenen die daar werken.

Wij proberen, bij onze keuze voor bepaalde merken, rekening te houden met waar hun sportkleding gemaakt wordt en of hierbij rekening gehouden wordt met de werkomstandigheden van de mensen die deze sportkleding maken.

 

Duurzame voetprint en hardloopkleding

Onze duurzame voetprint is momenteel een hot item. Terecht, we willen graag een goed leefbare aarde nalaten aan onze nazaten. De opwarming van de aarde en de Plastic Soup zijn serieuze onderwerpen waar wij als generatie stevig mee aan de slag moeten.

Tijdens het kiezen van de materialen voor je producten kan je al rekening houden met het milieu. Zo gebruikt Blyss Running, voor de shorts onder de rokjes, materiaal dat vervaardigd is van PET-flessen. 

Röhnisch is een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Röhnisch werkt met gerecycled materiaal als organische stoffen (Better Choice) maar zet zich daarnaast ook in om armoede onder vrouwen in India te verminderen.

Polka Sport heeft er voor gekozen om de rokjes niet meer in plastic te verpakken en kiest daar waar mogelijk voor duurzame materialen. 

De meeste sportkleding wordt door de leveranciers geleverd in plastic zakken. Bij Hiphardlopen én Running Mood halen wij de verkochte kleding uit de plastic zakken en pakken ze mooi in in vloeipapier alvorens we de bestelling naar de klant sturen. De plastic zakken zitten vaak vol lucht waardoor de brievenbusdozen die we gebruiken bol gaan staan. Een bolle brievenbusdoos voldoet niet meer aan de standaard afmetingen en levert ons als verzender strafporto kosten op. 

 

Wat doet Hiphardlopen voor het milieu?

Wij scheiden al ons afval en voeren al het plastic afval van de verpakkingen netjes gescheiden af. Verder verzenden wij de pakjes in dozen en niet in de goedkopere plastic zakken. Natuurlijk proberen zoveel mogelijk de maattabellen bij de producten te plaatsen, zodat jullie als klant in één keer de juiste maat kunnen bestellen. Mocht je onverhoopt toch vragen hebben over een maat, of een maattabel missen, laat het ons dan weten! Zo kan jij ons helpen.

 

Wat kan jij doen voor een beter milieu als je online shopt?

Probeer in ieder geval zoveel mogelijk om retourzendingen te voorkomen. Naast dat het voor jou en voor ons geld kost, is elke keer dat een bezorger moet rijden, belastend voor het milieu. Dus check die maattabel of vraag om advies, daar zijn wij voor!

 

Ook hier geldt: Een beter milieu begint bij je zelf!

 

Lees ook de blog van "Girls run the World" over eerlijke en duurzame sportkleding!

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Hardlopen met oog voor eerlijke productie en het milieu"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hardloopshop dames en heren hardloopkleding
Categorieën
NIEUWSHOPPEN MERKENOUTLETSPORTIEVE CADEAUTIPS VOOR ELKE GELEGENHEIDOVER ONSBlogKlantenserviceMijn account