Aan welke kant hoor je te lopen, links of rechts - Hiphardlopen.nl
SINDS 2010 EEN VERTROUWD ADRES
GRATIS VERZENDEN BOVEN €25,-
NIET GOED, GELD TERUG!
GRATIS INPAK SERVICE

Hardlopen, links of rechts? Waar loop je veilig

Hardlopen, links of rechts? Waar loop je veilig

Elke week is het wel een keer raak, je loopt langs de openbare weg, geen voet- of fietspad. Of je nu links of rechts loopt, er is altijd wel iemand die naar je roept dat je aan de verkeerde kant loopt. Hoe zit het nou echt?

Aan welke kant moet je hardlopen als er geen voet- of fietspad is?

Echte regels blijken hiervoor niet te bestaan, dus dan moeten we ons misschien afvragen "waar lopen we het veiligst".

Hardlopen buiten de bebouwde kom

Waar je binnen de bebouwde kom vaak nog wel een voet- of fietspad kunt nemen, tref je buiten de bebouwde kom veelal uitsluitend de openbare weg aan. De enige regel die hier geldt is dat je zo ver mogelijk aan de kant moet lopen. Over de kant wordt echter niets gezegd. Niet heel praktisch als je bedenkt dat alle andere weggebruikers rechts moeten houden.

Op een fietspad geldt dat je daar moet lopen waar je het veiligst loopt. 

Regels hardlopen op de openbare weg

De enige regel is dat hardlopers en wandelaars op de stoep moeten lopen. Is er geen stoep, dan moet je naar het fietspad. Zij beide er niet, dan moet je je weg vervolgen op de weg. Dit kan aan de rechter- maar ook aan de linkerkant, zolang je maar zover mogelijk aan de kant loopt

Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) geeft aan dat er geen speciale verkeersregels zijn voor wandelen of hardlopen op de weg. Zij zien het gebrek aan regels op dit gebied niet als een probleem omdat er niet veel ongelukken gebeuren waar hardlopers of wandelaars bij betrokken zijn. 

Gezond verstand gebruiken

Als er geen regels zijn, moeten we vertrouwen op ons gezonde verstand. Rechts lopen lijkt logisch, en ik moet zeggen, dat doe ik zelf ook veelal. 
Echter, als het echt donker of mistig is, ga dan in ieder geval aan de linker kant lopen. Dan kan je andere verkeersdeelnemers zien aankomen. 
Draag goed zichtbare kleding, bij voorkeur met reflectie. 

Zorg er in alle gevallen voor dat je aan die kant loopt waar jij het verkeer kan zien aankomen en waar je medeweggebruikers jou zien lopen! Vooral in bochten waar slecht zicht is, wissel je van kant als je dan beter zichtbaar bent.

Ga daar lopen waar je het veiligst loopt!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
SINDS 2010 EEN VERTROUWD ADRES
GRATIS VERZENDEN BOVEN €25,-
NIET GOED, GELD TERUG!
GRATIS INPAK SERVICE