Voordelen van sporten tijdens de zwangerschap
Aanstaande moeders die regelmatig sporten en bewegen tijdens de zwangerschap hebben vaak minder last van zwangerschapskwalen. Zij slapen veelal beter en komen op een gezonde manier aan. Regelmatig bewegen zorgt voor een goede doorbloeding van de placenta, waardoor deze ook aan het eind van de zwangerschap nog steeds uitstekend functioneert. Dit vermindert het risico op chronische ziektes voor het kind in de toekomst.
Aanbevolen hoeveelheid en intensiteit van sporten tijdens de zwangerschap
Het American College of Obstetricians and Gynaecologists (ACOG) adviseert om 20 - 30 minuten per dag goed te bewegen. Door regelmatig te sporten verminder je het risico op zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie en vroeggeboorte. Ga niet opeens veel meer en intensiever sporten dan je voor jouw zwangerschap deed. Pas het tempo en de intensiteit aan en luister naar je lichaam.
Hardlopen tijdens de zwangerschap voor ontspanning
Hardlopen zorgt ervoor dat je je beter voelt in de breedste zin van het woord. Het vermindert angstgevoelens en kan een positieve uitwerking hebben op je bevalling. Als je voor jouw zwangerschap nooit ging hardlopen, kies dan beter voor het opbouwen van kracht met een gedoseerde cardiotraining.
Waar moet je om denken bij sporten tijdens je zwangerschap
Als je buik groeit, verandert de plaats van je lichaamszwaartepunt. Hierdoor is het lastiger om je evenwicht te bewaren. Ga bij voorkeur hardlopen op een vlakke ondergrond. Doe je krachttraining, concentreer je dan op de juiste uitvoering van de oefeningen.
Welke sportkleding draag je tijdens de zwangerschap
Kies voor kleding die jouw groeiende buik en rug goed ondersteunen. Positie sportkleding is speciaal ontwikkeld om steun te bieden aan de veranderende zwangere buik. Een goede zwangerschap sportlegging heeft stevige hoge, brede en platte banden die goede ondersteuning bieden aan buik en rug. Daarnaast moet zwangerschap sportkleding natuurlijk aan alle eisen voldoen waaraan normale sportkleding ook aan voldoet. Goed ademend, ventilerend en sneldrogende materialen.
Redenen om niet te sporten tijdens zwangerschap
Complicaties zoals vaginaal bloedverlies of problemen met de placenta kunnen sporten riskant maken. Zo ook bij een meerlingzwangerschap. Ben je duizelig of misselijk, heb je hoofdpijn of terugkerende harde buiken, of heb je bloedverlies, dan kan je het beter even rustig aan doen.
Relaxine hormoon
Tijdens je zwangerschap produceert je lichaam het hormoon relaxine, waardoor gewrichtsbanden soepeler worden. Hierdoor ben je minder stabiel en daardoor meer vatbaar voor blessures. Overleg bij twijfel altijd eerst met je verloskundige of gynaecoloog of sporten in jouw geval goed is.
Conclusie
Sporten tijdens de zwangerschap is goed voor jou en jouw ongeboren kind. Bij twijfel overleg je natuurlijk eerst met jouw eigen verloskundige of gynaecoloog.
Mocht je nog twijfelen, onderstaand nog 10 redenen om wel te gaan sporten tijdens jouw zwangerschap!
10 Redenen om te sporten tijdens de zwangerschap
- Je voelt je gezonder en hebt meer energie
- Beweging heeft een positieve invloed op je baby
- Je houdt je conditie op peil of verbetert deze zelfs
- Sporten draagt bij aan een gezonde gewichtstoename
- Je hebt minder last van zwangerschapskwalen
- Betere nachtrust
- Beter uithoudingsvermogen voor, tijdens en na de bevalling
- Je eigen lijf is sneller terug na de bevalling, dat is toch een mooi vooruitzicht
- Bevordert een ontspannen gevoel en een goed humeur
- Samen sporten met andere vrouwen stimuleert en levert vaak leuke contacten op
Tips voor hardlopen tijdens de zwangerschap
- Zorg ervoor dat je lichaamstemperatuur niet teveel oploopt
- Train op maximaal zeventig procent, zorg dat je kan blijven praten
- Drink voldoende water tijdens je workout (1 glas water per 20 minuten sporten)
- Voor en na het sporten een koolhydraatrijke snack nuttigen
- Put jezelf niet helemaal uit
- Sport niet langer dan 1 uur per keer
- Luister goed naar je lichaam
Rest mij niets dan jou een hele prettige en sportieve zwangerschap te wensen!
Met dank aan dr. D.P. van der Ham, gynaecoloog Martini Ziekenhuis, voor het controleren van deze blog op fouten.