Hardlopen en een goede intervaltraining | informatieve blog - Hiphardlopen.nl
Wat is een goede interval training voor hardlopen

Wat is een goede interval training voor hardlopen

0 reactie minuten lezen

Wat is een goede hardloop interval training

1. Wat is een interval training?

Een interval training is een specifieke vorm van trainen waarbij je afwisselt tussen periodes van hoge intensiteit en rust of lage intensiteit. Interval training is een effectieve manier om je conditie te verbeteren, je snelheid te verhogen en vet te verbranden.

Tijdens een interval training dwing je je lichaam om zich aan te passen aan verschillende niveaus van inspanning. Door afwisseling in intensiteit creëer je prikkels voor zowel het cardiovasculaire systeem als de spieren, dit leidt tot verbeteringen in uithoudingsvermogen en kracht.

Interval training kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar het gemeenschappelijke doel blijft hetzelfde: effectieve stimulatie van zowel aërobe als anaërobe systemen. Dit betekent dat je niet alleen je hart- en longfunctie verbetert maar ook de snelheid waarmee melkzuur wordt afgebroken en energie vrijkomt zonder zuurstof.

Het mooie van interval training is dat het tijd bespaart. Je kunt namelijk dezelfde voordelen bereiken met een kortere training als bij traditionele duurlopen. Bovendien helpt intervaltraining ook bij gewichtsverlies omdat het de stofwisseling stimuleert en meer calorieën verbrandt dan andere trainingsmethoden.

Om een goede intervaltraining uit te voeren, moet je rekening houden met verschillende factoren zoals de duur van de intervallen, de intensiteit en het aantal herhalingen. Het is belangrijk om langzaam op te bouwen naar hogere niveaus van intensiteit en weerstand om blessures te voorkomen. Het is ook essentieel om voldoende rust en hersteltijd te nemen tussen de intervallen. Dit geeft je lichaam de kans om te herstellen en zich aan te passen aan de inspanning, zodat je optimaal kunt presteren bij elke sessie.

Daarnaast is het belangrijk om je intervaltraining afwisselend en uitdagend te houden. Varieer met verschillende soorten intervallen zoals korte sprints, lange runs of heuveltraining. Hierdoor blijft het interessant en voorkom je dat je in een trainingsplateau terechtkomt. Onder het volgende kopje lees je waarom een goede interval training zo belangrijk is voor hardlopers en welke specifieke voordelen het kan bieden.

2. Waarom is een goede interval training belangrijk?

Een goede interval training is van cruciaal belang voor hardlopers, ongeacht hun niveau of doelen. Het biedt een scala aan voordelen die je prestaties kunnen verbeteren en je naar een hoger niveau van fitheid kunnen tillen.

Ten eerste helpt een effectieve interval training bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Door afwisseling tussen periodes van hoge intensiteit en rust, dwing je je lichaam om zich aan te passen aan verschillende inspanningsniveaus. Dit leidt tot verhoogde cardiovasculaire capaciteit en een betere zuurstofopname, hetgeen essentieel is voor langdurige hardloopprestaties.

Daarnaast kan intervaltraining de snelheid vergroten. Door korte periodes van hoge intensiteit na te streven tijdens de trainingsintervallen, raken je spieren gewend aan hogere snelheden. Dit helpt niet alleen bij sprintafstanden maar kan ook de algemene loopefficiëntie verbeteren, waardoor je sneller kunt hardlopen zonder dat dit extra energie kost.

Nog een belangrijk voordeel is vetverbranding. Interval training zorgt ervoor dat het lichaam na de training blijft verbranden dankzij het verhoogde metabolisme gedurende meerdere uren na de training. Dit komt door het vermogen van intervaltraining om lactaat (melkzuur) af te breken en energie vrij te maken zonder zuurstof, hetgeen resulteert in een verhoogd calorieverbruik.

Intervaltraining kan ook helpen bij het voorkomen van trainingsplateaus en verveling tijdens workouts doordat het gevarieerd en uitdagend is. Het afwisselen van verschillende soorten intervallen, zoals korte sprints, lange runs of heuveltraining, daagt jouw lichaam continu uit en voorkomt dat het gewend raakt aan dezelfde routine. Dit helpt niet alleen fysiek, maar houdt ook je mentale motivatie hoog.

Verder kan een goede interval training ervoor zorgen dat je sterker wordt en blessures voorkomt. Door intervaltraining op te nemen in je trainingsroutine werk je aan verschillende energiesystemen en spieren in je lichaam. Hierdoor verbeter je de algehele kracht en stabiliteit, waardoor de kans op blessures wordt verkleind.

Kortom, een goede interval training is essentieel voor hardlopers die hun prestaties willen verbeteren. Of het nu gaat om het vergroten van uithoudingsvermogen, snelheid of vetverbranding, intervaltraining biedt een effectieve manier om naar deze doelen toe te werken. Bovendien zorgt variatie en uitdaging ervoor dat trainingsplateaus worden doorbroken en blessures worden voorkomen. In het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op de basisprincipes van een effectieve interval training, inclusief tips voor beginners en gevorderden.

3. De basisprincipes van een effectieve interval training

Een effectieve interval training kan het verschil maken in je prestaties als hardloper. Het is belangrijk om de juiste principes toe te passen om het maximale uit je trainingssessies te halen.

Enkele basisprincipes om in gedachten te houden voor een effectieve intervaltraining zijn:

 • Zorg voor een goede warming-up
  Voordat je begint met je intervaltraining is het essentieel om je lichaam op te warmen. Doe wat dynamische rekoefeningen, zoals knieheffingen of lunges, gevolgd door 5-10 minuten rustig joggen. Dit helpt blessures te voorkomen en bereidt je lichaam voor op de intensievere inspanning die zal volgen.
 • Kies de juiste afstand of tijd
  Bij het bepalen van de lengte van je interval moet je rekening houden met jouw niveau en doelen als hardloper. Beginners kunnen beginnen met kortere afstanden of tijdsintervallen, zoals 200 meter sprints of 30 seconden sprints, terwijl gevorderde lopers kunnen kiezen voor langere intervallen zoals 800 meter sprints of 2 minuten sprints. Focus op wat voor jou haalbaar is en probeer geleidelijk aan meer uitdaging toe te voegen.
 • Varieer de intensiteit
  Het principe van variatie is cruciaal bij intervaltraining. Wissel af tussen periodes van hoge intensiteit en rust of herstel.
  Bijvoorbeeld: ren op maximaal tempo gedurende 30 seconden, gevolgd door een actieve herstelperiode van 60 seconden waarin je rustig jogt of wandelt. Herhaal dit voor het gewenste aantal intervals.
  Door de intensiteit af te wisselen, daag je je lichaam uit en verbeter je zowel jouw snelheid als uithoudingsvermogen.
 • Bouw het aantal herhalingen op
  Begin met een aantal herhalingen dat comfortabel aanvoelt en bouw dit geleidelijk op naarmate je conditie verbetert. Dit helpt om overbelasting te voorkomen en het geeft je spieren de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe inspanningen.
  Houd er rekening mee dat meer niet altijd beter is - luister naar je lichaam en vermijd overtraining.
 • Zorg voor voldoende rust
  Rust is net zo belangrijk als actieve inspanning bij intervaltraining. Neem tussen elke interval voldoende hersteltijd om je hartslag te laten zakken en ademhaling onder controle te krijgen voordat je aan de volgende gaat beginnen. Dit zal jou helpen bij het behouden van goede techniek en je voorkomt uitputting.
 • Luister naar je lichaam
  Hoewel intervaltraining een intense vorm van training is, is het nog steeds belangrijk om naar jouw lichaam te luisteren. Als iets pijnlijk of ongemakkelijk aanvoelt, neem dan rust of pas de intensiteit aan om blessures te voorkomen.
  Bij intervaltraining gaat het erom grenzen te verleggen maar ook verstandig en consistent te blijven trainen. Raak vooral niet ontmoedigd als het in het begin moeilijk is, met tijd en consistentie zul je merken dat je progressie boekt en sterker wordt als hardloper. 
Delen
ReactiesBekijk reacties op "Wat is een goede interval training voor hardlopen"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hardloopshop dames en heren hardloopkleding
Categorieën
NIEUWSHOPPEN MERKENOUTLETSPORTIEVE CADEAUTIPS VOOR ELKE GELEGENHEIDOVER ONSBlogKlantenserviceMijn account