Zonnebril dragen tijdens hardlopen | Bescherm je ogen - Hiphardlopen.nl
SINDS 2010 EEN VERTROUWD ADRES
GRATIS VERZENDEN BOVEN €25,-
NIET GOED, GELD TERUG!
GRATIS INPAK SERVICE

Waarom een zonnebril dragen tijdens hardlopen

Waarom een zonnebril dragen tijdens hardlopen

Mei is UV awareness maand. Bewustwording van de schadelijke effecten van de zon op je ogen. Draag als het zonnig is een goede zonnebril, OOK tijdens het hardlopen!

Hardlopen en zonnebrillen

De meeste mensen dragen tijdens zonnige dagen een zonnebril. We vinden het heel vanzelfsprekend om tijdens auto rijden, wandelen of fietsen een zonnebril op te zetten.

Helaas zie je hardlopers niet vaak (genoeg) met een zonnebril lopen als het zonnig weer is. De meeste hardlopers (en hardloopsters) vinden het lastig dat een zonnebril op hun neus stuitert tijdens het lopen of dat de bril steeds van hun neus glijdt door het zweten. Inderdaad, heel irritant en het leidt je af van waar je mee bezig bent, hardlopen.

 

Waarom een zonnebril dragen tijdens hardlopen

Veel hardlopers vinden het dragen van een zonnebril hinderlijk. Daarnaast zijn er hardlopers die de gangbare modellen hardloopzonnebril niet mooi, te flitsend en vooral te duur.

Toch is het belangrijk om een zonnebril te dragen tijdens het hardlopen bij zonnig weer. Een goede hardloopzonnebril, heeft polariserende glazen die de schadelijke UV A en UV B stralen 100% tegenhouden (UV400).

 

UV A en UV B wat is het verschil?

Ultraviolette straling zie je niet maar het is er altijd. Ultraviolet (UV) is elektromagnetische straling die voor mensen, buiten het waarneembare beeld ligt. Ultraviolette straling heeft een bepaalde golflengte die wordt uitgedrukt in nanometers (tussen 100 en 400 nanometer).

 • UV A straling heeft een golflengte tussen ca. 315 en 400 nm
 • UV B straling heeft een golflengte tussen 280 en 315 nm
 • UV C, iets minder bekend, heeft een golflengte tussen 100 en 280 nm.

 

Schadelijk effect van zon voor je ogen

Je ogen zijn gevoelig voor licht maar laten ultraviolet licht niet meteen door. Langdurig in ultraviolet licht kijken kan staar veroorzaken. Dit is een veel voorkomende oog aandoening, ook wel grijze staar of cataract genoemd.
Met het consequent dragen van een goede zonnebril is het mogelijk om dit proces behoorlijk te vertragen of zelfs te voorkomen.

Naast staar zijn er meer oogaandoeningen die kunnen worden voorkomen of vertraagd door het dragen van een zonnebril. De meest bekende hiervan is sneeuwblindheid. Dit is een soort lichte verbranding van het hoornvlies. Het reflecterende licht van de sneeuw kan sneeuwblindheid veroorzaken maar ook glinsterend water en zand kunnen dit effect hebben.

 

Goede hardloop zonnebril

 

Gelukkig zijn er goede hardloop zonnebrillen met 100% UV-bescherming. Het belangrijkste is dat de bescherming 400 UV is. Alleen een CE-keurmerk is niet voldoende (er zijn verschillende categorieën die binnen de richtlijnen vallen). De prijs van een hardloopzonnebril zegt ook niets over of deze bril 100% UV bescherming biedt.

Daarnaast moet een goede hardloopzonnebril goed zitten, niet te los, je wilt niet dat de bril tijdens het lopen op je neus stuitert of door het zweten van je neus glijdt. De hardloop zonnebril is bij voorkeur licht in gewicht en hij moet goed je ogen afsluiten zodat de zon er niet aan alle kanten langs gaat en alsnog in je ogen schijnt.

Goodr hardloopzonnebril

Een Goodr hardloop zonnebril voldoet aan alle bovenstaande voorwaarden en is ook nog eens goed betaalbaar. Ideaal als je geen zonnebril op sterkte nodig hebt!

 • UV400
 • 100% bescherming tegen UV A en UV B
 • Stuitert niet op je neus
 • Glijdt niet van je neus als je zweet
 • Sluit goed af
 • Lichtgewicht
 • Beslaat niet
 • Ziet er goed uit
 • Met én zonder spiegelglazen
 • Verschillende modellen
 • Verkrijgbaar vanaf €34,90

 

 

 

Bronvermelding:

Wat zonlicht met je ogen doet | Mens en Gezondheid: Diversen (infonu.nl)

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
SINDS 2010 EEN VERTROUWD ADRES
GRATIS VERZENDEN BOVEN €25,-
NIET GOED, GELD TERUG!
GRATIS INPAK SERVICE