Veilig hardlopen als het warm is | tips - Hiphardlopen.nl
Veilig hardlopen als het warm is

Veilig hardlopen als het warm is

0 reactie minuten lezen

Tips om veilig en comfortabel te hardlopen in warm weer

Hardlopen in warm weer kan een leuke uitdaging zijn, maar het kan ook een risico vormen voor je gezondheid. Bereid je goed voor en houd een aantal dingen in gedachten als je gaat hardlopen bij hoge temperaturen. 

Pas je training aan

Is het buiten warm, dan kan je beter niet te hard of te lang lopen. Je kunt beter kiezen voor een rustiger tempo en een kortere afstand, of bijvoorbeeld een alternatieve training doen, zoals fietsen of zwemmen. Luister goed naar je lichaam en stop als je je niet goed voelt.

Vermijd de heetste momenten van de dag

Loop zo vroeg mogelijk in de ochtend of zo laat mogelijk in de avond, als de zon minder fel schijnt en de temperatuur lager is. Vermijd hardlopen tussen 12:00 en 16:00 uur, op dit tijdstip staat de zon op zijn hoogst.

Drink voldoende water

Zorg dat je goed gehydrateerd bent voor, tijdens en na het hardlopen. Drink minstens een half uur voor je gaat hardlopen een glas water en neem een flesje water mee voor tijdens het hardlopen. Drink na het hardlopen ook weer water om het vochtverlies aan te vullen. Om je elektrolyten op peil te houden drink je het beste een sportdrank.

Draag luchtige kleding

Kies voor dunne kleding, goed ademend, vochtregulerend en licht van kleur. Dit helpt om je lichaam koel te houden en de warmte af te voeren. Vermijd zwarte kleding die donker of dik zijn. Zwart neemt meer warmte op én belemmert de verdamping van zweet. Een goede regel bij het kiezen van je hardloopkleding = de buitentemperatuur + 10 graden, dat is de gevoelstemperatuur als jij gaat lopen. Als de zon schijnt is een luchtig hemdje en een korte broek of een hardlooprokje al snel meer dan genoeg om te dragen. 

Bescherm jezelf tegen de zon

Draag een petje of een zonneklep om je hoofd en gezicht te beschermen tegen de zonnestralen. Smeer je ook in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor om verbranding te voorkomen. Met een goede hardloopzonnebrilbescherm je jouw ogen tegen UV-straling.

Conclusie

Dit zijn slechts enkele tips om comfortabel en veilig te hardlopen tijdens warm weer. Er zijn nog meer dingen waar je op kunt letten, zoals het kiezen van een schaduwrijke route, luisteren naar je hartslag, het eten van lichte maaltijden of het zoeken van verkoeling na jouw hardloopsessie.

Het belangrijkste is dat je verstandig bent en geniet van je hardlooprondje.

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Veilig hardlopen als het warm is"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hardloopshop dames en heren hardloopkleding
Categorieën
NIEUWSHOPPEN MERKENOUTLETSPORTIEVE CADEAUTIPS VOOR ELKE GELEGENHEIDOVER ONSBlogKlantenserviceMijn account