Hoe voorkom je vieze geurtjes in je hardloop kleding - Hiphardlopen.nl
Voorkom nare geurtjes in je sportkleding

Voorkom nare geurtjes in je sportkleding

0 reactie minuten lezen

Hoe was je sportkleding?

Hardloopkleding / sportkleding is best duur, daarom wil je graag nare luchtjes uit je sportkleding houden. Maar hoe voorkom je dat je straks in een startvak staat en dat er een onaangename zweetlucht uit jouw, net gewassen sportkleding, komt?

Voorkom stinkende hardloopkleding

We hebben de neiging om zo veel mogelijk wasmiddel te gebruiken bij het wassen van onze sportkleding en deze vervolgens te wassen op een hoge temperatuur. Dit doen we omdat we denken dat, door de hitte en de extra zeep, alle bacteriën worden gedood.

Dit is echter niet het geval. Je wasmachine is zo ingesteld dat het maar een bepaalde hoeveelheid wasmiddel aan kan. Het extra toegevoegde wasmiddel wordt niet goed uitgespoeld en houdt alle dode huidcellen in het materiaal vast. Dit geeft bacteriën alle kans om te groeien.

Heb jij, nadat je je sportkleding gewassen hebt, nog steeds idee dat je kleding stikt, dan ruik je waarschijnlijk de schimmels die zich voeden met het wasmiddel dat niet is uitgewassen na de wasbeurt.

Voor het wassen van je sportkleding geldt zeker: Less is more.

Wassen op het wolprogramma is voldoende.

Mag je sportkleding wassen met wasverzachter?

Het gebruik van wasverzachter is een no go bij het wassen van je sportkleding. De wasverzachter houdt de geuren vast in het materiaal met als gevolg dat de luchtjes van je vorige workouts vastgehouden worden in je kleding.

Daarnaast beschadigt wasverzachter alles wat elastisch is, dit geldt overigens ook voor je mooie stretch jeans. Wasverzachter is lekker voor je handdoeken maar slecht voor je hardloopkleding.

Hoe kan je hardloopkleding lekker fris laten ruiken?

Natuurlijk is er een goede manier om je hardloopkleding fris en schoon te houden:

  • Keer je sportkleding binnenstebuiten ter bescherming van de kleur. Vooral de  binnenkant van je kleding heeft een diepe reiniging nodig, dat is immers waar je sportkleding het meeste in contact is met zweet en de dode huidcellen.
  • Week bij voorkeur je kleding 15 tot 20 minuten in een bak met koud water en een half kopje azijn voordat je het in de wasmachine doet. Dit verwijdert het grove vuil dat zich tijdens en na je workout in je sportkleding heeft genesteld. Weken hoeft niet persé, een scheut azijn in het zeepbakje werkt ook.
  • Gebruik slechts een klein beetje wasmiddel, minder dan de voorgeschreven hoeveelheid.
  • Was je kleren in koud water, heet water kan het materiaal beschadigen en ervoor zorgen dat je sportkleding krimpt. Gebruik bij voorkeur het wolprogramma (max. 30 graden) zodat je kleren niet krimpen. Vermijd de wasdroger en laat je sportkleding in de openlucht drogen. 
     

Hoe vaak moet je je sportkleding wassen?

Sportkleding moet je echt na elke workout wassen! Door de strakke pasvorm van de kleding, nestelen de bacteriën op je lichaam zich in je kleding of je nu wel of niet gezweet hebt.

De meeste bacteriën bevinden zich de volgende dag nog steeds op je kleding en hebben zich mogelijk zelfs vermenigvuldigd. Trek je daarna je kleding nogmaals aan loop je zelfs kans op infecties omdat je blootgesteld wordt aan versterkte bacteriën of gist. 

Was je hardloopkleding dus na elke training, dan hou je heel lang plezier van je mooie setjes.

Heel veel succes met deze tips, heb jij nog meer tips? Laat het ons dan vooral weten. Tips kan je nooit teveel krijgen.

Hardloopkleding bij voorkeur apart wassen van andere kleding!

We raden het af om je sportkleding met ander textiel te wassen. Dit komt omdat hardloopkleding, yogabroeken, fitness leggings en andere sportkleding vaak van synthetische vezels zijn gemaakt.

Synthetische vezels worden niet graag gemengd met ander wasgoed. Jeans, truien, handdoeken en katoenen T-shirts zijn een bijzondere no-go. Als ze samen worden gewassen, produceren de katoenvezels pluisjes die aan de synthetische vezel blijven kleven. Dit kan na verloop van tijd de synthetische stof beschadigen, waardoor je sportkleding zijn technische kwaliteiten zoals anti-shake, 4-way stretch, compressie en algehele kwaliteit verliest.

We raden je dan ook aan een wasmand te hebben die uitsluitend bedoeld is voor je sportkleding. Was de sportkleding samen als de mand vol is. Onthoud: het is het beste om, zelfs bij het wassen met soortgelijke stoffen, de legging binnenstebuiten te keren om wrijving aan de buitenkant te verminderen. Met het wassen in een waszak voorkom je dat haakjes en ritsen je sportkleding kan beschadigen.

 

sporten

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Voorkom nare geurtjes in je sportkleding"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hardloopshop dames en heren hardloopkleding
Categorieën
NIEUWSHOPPEN MERKENOUTLETSPORTIEVE CADEAUTIPS VOOR ELKE GELEGENHEIDOVER ONSBlogKlantenserviceMijn account