Hardlopen met je hond | blog - Hiphardlopen.nl
Hardlopen met je hond

Hardlopen met je hond

0 reactie minuten lezen

Is hardlopen ook gezond voor jouw hond

Bewegen is gezond voor mens en dier. Hou jij als baasje van hardlopen en heb je een hiervoor geschikte hond, dan is samen hardlopen heerlijk en gezond. Samen hardlopen is ook nog eens goed voor de band tussen baasje en hond. Jouw hond moet echter fit zijn voor je gaat hardlopen. Heeft jouw hond overgewicht dan moet hij/zij eerst gewicht kwijtraken voor je serieus samen kan gaan hardlopen.

Vanaf welke leeftijd mag je hond hardlopen

Een pup is nog niet zover dat hij/zij mee kan met jouw rondje hardlopen. Op zijn vroegst kan je met 10 maanden voorzichtig beginnen met opbouwen, hierbij is het belangrijk dat jouw hond uitgegroeid is. Als je dit niet het geval is kunnen er spieren, botten of gewrichten beschadigd raken, beschadigingen die later niet meer te herstellen zijn.

Twijfel je of jouw hond toe is aan hardlopen? Raadpleeg jouw dierenarts zodat je zeker weet dat hardlopen met jouw hond op een verantwoordelijke manier gebeurt.

Hoe kan je hardlopen met je hond het beste opbouwen

De meeste honden zijn gebouwd om korte afstanden snel af te kunnen leggen, dit is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van het ras. Hardlopen met je hond is een duursport, let er dus op dat je voor je langere rondjes met je hond gaat lopen, eerst de conditie van jouw hond opbouwt. Begin eerst met korte stukjes van een paar honderd meter en bouw dit steeds verder uit. Net zoals je zelf waarschijnlijk ook ooit met hardlopen begonnen bent.

Ook met het tempo begin je eerst rustig, dit kan je steeds verder uitbouwen. Heb je zelf nog geen hardloopervaring of een goede conditie, dan kan je het hardlopen samen met jouw hond opbouwen. Zowel voor mens als hond gaat opbouwen met Evi prima. Evi’s start to run programma heeft een heel mooi opbouwschema. Het beste laat je jouw hond het tempo bepalen, een gelijkmatige draf houdt jouw hond het langste vol.

Welk hondenras is het meest geschikt voor hardlopen

In principe kan je met iedere hond hardlopen, mits je hond fit is en hardlopen leuk vindt.

Er is natuurlijk wel verschil in de mate van geschiktheid en wat jij als loper prettig vindt. De Jack Russel terriërs, Duitse staande korthaar, Siberische husky’s en de bordercollie zijn echte duurlopers onder de honden, zij onderscheiden zich door een slank lijf en sterke achterpoten.

Loop je graag op een rustig tempo dan zijn de Labrador retriever, de Poedel, de Rhodesian ridgeback of een Dalmatiër jouw gedroomde metgezel.

Met een pitbull, Engelse setter of een Golden retriever loop je prima een half uur. Alle genoemde honden zijn uiterst volgzaam en vinden het heerlijk om te bewegen.

Zelf loop ik graag met onze Puck, een kruising chihuahua, zo zie je maar, je kunt met veel soorten honden hardlopen, zolang je het maar goed en rustig opbouwt. Belangrijk is ook om jouw hond het tempo te laten bepalen zodat het ook voor hem/haar leuk blijft. Een beloning op zijn tijd is natuurlijk heel belangrijk.

Canicross – hardloopsport met je hond

Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen.
Deze sport staat open voor alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras.

Naast een enthousiaste hond heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen nodig (liefst met profiel).

Afhankelijk van looptalent en trekkracht van de hond, betekent het voor de één gewoon hardlopen met je hond, voor de ander heel veel harder lopen dankzij je hond en voor sommigen lijkt het meer op vliegen. In Nederland is Canicross nog een vrij onbekende sport die echter vrij snel groeit.

Hardlopen met je hond tijdens warm weer

Honden kunnen niet zweten zoals wij mensen dat doen. Een hond raakt zijn/haar warmte kwijt via de bek. Het is voor mensen moeilijk te bepalen wanneer een hond het echt te warm heeft. Ga daarom niet hardlopen met jouw hond als het warmer dan 20 graden is. In de zomer is het aan te bevelen om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te gaan lopen als het nog niet te warm is.

Belangrijk is om na het hardlopen een rustige cooling down te houden voor jouw hond, zodat hij/zij de warmte en spanning geleidelijk verliest. Zorg er voor dat water niet te koud is als je dit aanbied aan jouw hond na het lopen.

Welk tuig is geschikt voor hardlopen

Zelf draag je als het goed is comfortabele hardloopkleding tijdens jullie hardloopsessie. Ook voor je hond kies je een comfortabel tuig dat prettig en comfortabel zit en goed past.

Welke riem kies je het beste voor hardlopen met jouw hond

Op het internet en in fysieke winkels zijn veel soorten hardloopriemen verkrijgbaar. Zorg er in ieder geval voor dat je met je handen los kan hardlopen, dat er een schokdemper in de lijn bevestigd is (voor als je hond onverwacht trekt), daarnaast is het belangrijk dat jij jouw hond zo nodig makkelijk kan loskoppelen van jouw belt (heupriem).

We hebben verschillende soorten en maten riemen die speciaal geschikt zijn voor hardlopen met jouw hond. Ben je een starter en wil je het eerst eens uitproberen voor je een dure aankoop gaat doen? Dat kan we hebben goedkopere soorten waarmee je het goed kan uittesten of hardlopen bij jou en jouw hond past. De kwaliteit is niet minder maar de mogelijkheden zijn iets beperkter. Zodra jij weet dat hardlopen helemaal de sport is voor jou en jouw hond, dan hebben we mooie riemen met speciale aanlijn systemen, waarbij eventuele schokken bij trekken gelijkmatig verdeeld worden over de belt.

Veiligheid tijdens hardlopen met jouw hond

Ga je hardlopen in het donker, zorg er dan voor dat zowel jij maar ook jouw hond goed te zien zijn door het verkeer om jullie heen.

Laat jij jouw hond los lopen? Doe dit dan alleen in gebieden waar dit is toegestaan. Ben je bewust van de risico’s hiervan. Bedenk goed dat jij als eigenaar verantwoordelijk bent voor eventuele ongevallen die jouw hond veroorzaakt.

Op het gebied van blessures, is het belangrijk dat je na een loopsessie met jouw hond altijd even de voetzolen van jouw hond checkt om te kijken of er geen steentjes of ander vuil is blijven hangen tussen de kussentjes en de teentjes. Heeft jouw hond een blessure opgelopen, raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts.

Conclusie

Hardlopen kan je met heel veel soorten en maten honden. Zoals gezegd, zelf loop ik graag een rondje met Puck, onze kruising Chihuahua. Zij kan het een flink eind volhouden en ik zelf moet flink doorlopen om deze kleine bij te houden. Belangrijk is dat je hond het zelf leuk vindt en dat hij/zij fit is. Bouw het hardlopen langzaam op en houd goed in de gaten dat je hond niet te warm wordt of geblesseerd raakt.

Heel veel loopplezier samen.

Groet,

Marie-José en Puck

 

Met dank aan:

  • Hipdogs.nl : https://www.hipdogs.nl/
  • Canicross Nederland: https://www.canicrossnederland.nl/wat-is-canicross.html
Delen
ReactiesBekijk reacties op "Hardlopen met je hond"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hardloopshop dames en heren hardloopkleding
Categorieën
NIEUWSHOPPEN MERKENOUTLETSPORTIEVE CADEAUTIPS VOOR ELKE GELEGENHEIDOVER ONSBlogKlantenserviceMijn account