Hardlopen en voetverzorging | tips - Hiphardlopen.nl
Hardlopen en voetverzorging

Hardlopen en voetverzorging

0 reactie minuten lezen

Hardlopen, gezonde voeten zijn de basis!

Als je bent zoals de meeste hardlopers, dan heb je waarschijnlijk niet veel over je voeten nagedacht, tenzij ze natuurlijk pijn doen. Dit is niet de manier om zo'n belangrijk deel van je lichaam te behandelen. Voeten zijn onze basis. Ze drijven ons voort. Ze stellen ons in staat om te staan, te lopen en voor ons hardlopers zijn ze de basis van elke stap die we maken en het deel van het lichaam dat de meeste kracht absorbeert. Wacht niet tot je voeten het uitschreeuwen van de pijn voordat je ze aandacht geeft. Maak van de basisvoetverzorging een onderdeel van je hardlooproutine, net als voeding of training.

In de blog van vandaag willen we enkele tips met jou delen waarmee je mogelijk beter voor jouw voeten kan zorgen. Hoewel we geen podotherapeut of pedicure zijn, geven we veel om voeten en verkopen we compressiekousen en hardloopsokken.

Hieronder vindt u enkele eenvoudige tips voor voetverzorging.

Koop de juiste hardloopschoenen

Waarschijnlijk een in kopper maar schoenen zijn misschien wel de allerbelangrijkste factor bij de voetverzorging. Hoewel je mogelijk in de verleiding komt om stijl of prijs op te prevaleren boven comfort en prestaties, moet je dit niet doen.

Daarnaast kunnen de maten van hardloopschoenen variëren tussen de verschillende modellen en fabrikanten, daarom is het belangrijk de hardloopschoen die je overweegt te kopen eerst te testen. Als je aan het shoppen bent voor je volgende paar hardloopschoenen, ren dan een aantal keer op en neer door de winkel en zorg ervoor dat de loopschoenen goed maar niet te strak aanvoelen. Let vooral goed op de maat, het comfort, de pasvorm, de neus en de stof. Onthoud dat er geen beter paar loopschoenen is dan een goed passend paar schoenen.

RIJKE methode

Zelfs als je geen intense pijn ervaart na het hardlopen, kan het volgen van de RIJKE-methode - het geheugensteuntje voor Rust, IJs, Kompres en Elevatie - ontstekingen verminderen en je voeten in optimale conditie houden. IJs helpt niet alleen om spierpijn te verminderen en het herstel van je spieren te versnellen maar het kan ook geweldig aanvoelen op zere voeten. Zorg ervoor dat je het ijs niet langer dan 20 minuten laat zitten.

Voeten masseren

Overweeg naast "RIJKE" ook regelmatig uw voeten te masseren. Slechts één massage per week kan wonderen voor je voeten doen en is vooral nuttig bij het genezen van aandoeningen zoals plantaire fasciitis. Hoewel een professionele therapeut waarschijnlijk de beste resultaten zal opleveren, is dit absoluut iets dat je ook zelf kunt doen.

Verzorg blaren en schimmel

Hardlopen is een gezonde gewoonte. Er zijn echter enkele vervelende risico's aan deze gezonde activiteit. Blaren en schimmelinfecties zijn hier twee veelvoorkomende voorbeelden van. Om jezelf te beschermen tegen jeukende en pijnlijke schimmelinfecties, moet je je voeten droog en schoon houden en los je een probleem op zodra je het opmerkt. Als problemen al blaren en schimmel niet worden behandeld, kunnen voetproblemen pijnlijk worden. Krijg je medicatie voor bijvoorbeeld voetschimmel, blijf deze dan gebruiken totdat de kwaal helemaal weg is.

Als je last hebt van schimmelinfecties of vervelende blaren, probeer dan enkele preventieve maatregelen. Condities zoals voetschimmel gedijen bijvoorbeeld goed in vochtige gebieden. Als voetschimmel iets is dat u regelmatig tegenkomt, experimenteer dan met goed ademende, vocht afvoerende sokken. Als jij vatbaar bent voor blaren en een droge huid hebt, moet je jouw voeten vochtig houden, maar niet nat. Elke dag je voeten insmeren met een voetcrème toevoegen totdat jouw voeten zacht en glad aanvoelen, kan de wrijving die blaren veroorzaakt helpen verminderen.

Draag performance sokken

Net zoals de pasvorm en kwaliteit van je schoenen belangrijk is, is ook de pasvorm en kwaliteit van je sokken belangrijk. Gezien het bovenstaande is het misschien geen verrassing dat slecht passende sokken een van de hoofdoorzaken van blaren is. Daarnaast is het materiaal van jouw sokken van vitaal belang. Als we rennen, worden onze voeten heet en als we niet de juiste sokken dragen, kunnen onze voeten niet ademen. Vooral het dragen van katoenen sokken is slechtals je gaat hardlopen.

Katoenen sokken kunnen vocht opnemen, waardoor je natte sokken en voeten krijgt, hierdoor neemt de kans op schimmelgroei toe. Om je voeten de zorg te bieden die ze verdienen, gebruik je hoogwaardige sokken die licht, vochtbestendig en compressie ondersteund zijn. Zoals veel atleten merken, kunnen compressiekousen van vocht afvoerende vezels helpen om de temperatuur onder controle te houden, de voeten droog en koel te houden, geurvorming te voorkomen en de gewrichtsstabiliteit te behouden, ongeacht de activiteit.

Verzorg je voeten goed!

Dit is natuurlijk geenszins een alomvattende gids voor voetverzorging.

Deze informatie dient als een goed begin van voetverzorging en een herinnering dat voetverzorging voor hardlopers een groot probleem is. Of je nu een professionele hardloper bent of een beginnende hardloper, houd deze tips in gedachten en zorg voor je voeten!

Een regelmatig bezoek aan een goede pedicure is niet alleen prettig maar ook goed voor je voeten.

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Hardlopen en voetverzorging"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hardloopshop dames en heren hardloopkleding
Categorieën
NIEUWSHOPPEN MERKENOUTLETSPORTIEVE CADEAUTIPS VOOR ELKE GELEGENHEIDOVER ONSBlogKlantenserviceMijn account