Chocolademelk drinken na het hardlopen bevordert spierherstel - Hiphardlopen.nl
Is chocolademelk goed voor spierherstel na het hardlopen?

Is chocolademelk goed voor spierherstel na het hardlopen?

0 reactie minuten lezen

Waarom chocolademelk drinken na het hardlopen?

We bevinden ons midden in de winter en warme chocolademelk is dan heerlijk om te nuttigen, vooral na een pittig rondje hardlopen in de kou. Helemaal geen straf voor de meeste lopers. We zochten voor jou uit waarom het drinken van chocolademelk bevorderlijk is voor jouw spierherstel. Wat wij nog niet wisten was dat het ook helpt ter voorbereiding van jouw lange duurloop.

Chocolademelk is rijk aan belangrijke stoffen

Chocolademelk bevat, in tegenstelling tot veel sportdranken, eiwitten die nodig zijn voor spierherstel. Het is vloeibaar dus wordt sneller opgenomen dan bijvoorbeeld kipfilet en het zit vol BCAA’s (de aminozuren die nodig zijn voor spierherstel) en elektrolyten (zoals natrium en kalium).

Behalve wanneer je last hebt van lactose-intolerantie, is een glas chocolademelk na een training een goede manier om snel al deze stoffen binnen te krijgen. Chocolademelk lijkt nu misschien een soort superfood voor hardlopers maar er zit ook een groot nadeel aan; chocolademelk zit boordevol suiker! Natuurlijk heb je als hardloper ook koolhydraten nodig maar wegen de voordelen van de eiwitten wel op tegen het nadeel van de suikers?

Onderzoek naar het nut van chocolademelk op spierherstel na sporten

Voor een onderzoek van de University of Connecticut Department of Nutritional Sciences, moesten acht jonge mannen 45 minuten hardlopen. Na het hardlopen dronken de ene helft een halve liter vetvrije chocolademelk en de andere helft een sportdrank. Beide drankjes bevatten evenveel calorieën. Drie uur na het drinken van de chocolademelk of het sportdrankje werd bloed en spierweefsel onderzoek gedaan. 

De groep mannen die chocolademelk hadden gedronken bleken een hogere synthese van proteïnen in de spieren (heropbouw van de spieren) te hebben.

Energieversterkende werking

Daarnaast hebben de suikers in chocolademelk een net zo goede energieversterkende werking als de koolhydraten in een sportdrank. Chocolademelk bevat verder ook nog calcium, magnesium en natrium, deze kan je lichaam goed gebruiken na het sporten.

Tijdens een ander deel van het betreffende onderzoek dronken de proefpersonen drie uur vóór het hardlopen chocolademelk of sportdrank. De proefpersonen die chocolademelk dronken, konden langer doorgaan dan de mannen die sportdrank dronken voor het hardlopen.

"Chocolademelk werkt beter voor de spieropbouw na het hardlopen dan sportdrank" volgens onderzoek van de University of Connecticut Department of Nutritional Sciences.

Kijk uit met de vele suikers in chocolademelk

Tijdens een rondje hardlopen van een kilometer of zeven, verbranden de meeste mensen zo’n 500 calorieën, wil je dan wel de voordelen hebben van de eiwitten die in chocolademelk zitten, kies dan voor een light variant. Anders heb je de calorieën, die je verbrand hebt tijdens je hardloopsessie, meteen weer aangevuld. 

Na een lange duurloop kan je jouw lichaam natuurlijk verwennen met het echte werk. 

Heb jij een goed recept voor warme chocolademelk? Laat deze achter in jouw reactie!

Geniet er van!

Keep on running,

Marie-José

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Is chocolademelk goed voor spierherstel na het hardlopen?"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hardloopshop dames en heren hardloopkleding
Categorieën
NIEUWSHOPPEN MERKENOUTLETSPORTIEVE CADEAUTIPS VOOR ELKE GELEGENHEIDOVER ONSBlogKlantenserviceMijn account